úterý 18. listopadu 2014

Díky, že můžem!


Před pětadvaceti lety brával za krk táta mě.
Včera jsme na koně posadili Aničku a přišli poděkovat na Národní třídu, která ožila v rámci Festivalu Svobody  akcí  Díky, že můžem!.


Zrní hrálo na malým pódiu určeným hlavně pro začínající a studentský kapely, nejspíš proto, že se zapojili až na poslední chvíli.
Byli jsme rádi, že se k nám hlásili :-).
Objevili jsme na tomhle pódiu třeba i doposud nám neznámý fajn instrumentální rock v podání kapely Lastofmykind.
Na velkým pódiu (Pravda stage) vystupovali ti známější interpreti.

Program (kompletní přehled TADY ) začal už dopoledne mší u sv. Voršily, při korzování po Národní třídě si lidi mohli vychutnat kromě živé hudby i divadlo, diskuze a workshopy, jídlo od stánků různých nadšenců, kávu nejen z Kafekáry, některé aktivity byly určeny dětem.
Svou činnost tu prezentovaly různé neziskové organizace, ve stanu půjčovala knihy Městská knihovna v Praze, byla možnost si prohlédnout i dobový tisk.
Program koordinovali a moderovali za pomoci megafonů herci v "dobových" kostýmech (=esenbácké uniformy)  "dobovými" hláškami.

V naprostým poklidu se tu potkávali lidi různých názorů a přesvědčení.

Zašli jsme se podívat i na Václavák, kde se zrovna zvučil koncert Českého rozhlasu a k pomníku Jana Palacha (ten mě dostal).
Den jsme končili zase na Národní, kde se zapalovaly svíčky za oběti komunismu a vytvářel se z nich řetěz.

Malá poznámka, kterou si píšu pro sebe: je mi už úplně jedno, co se o včerejších událostech i o událostech, co teprve nastanou, bude kde psát. 
Divím se, že když je teď skoro až v módě zpochybňovat a převracet naruby kdeco, že někteří ještě nezačali na základě názorů různých chudáků zpochybňovat i to, jestli je Země vůbec kulatá.
Ale i to patří ke svobodě.
Takže ... vydržet, koukat kolem sebe, pamatovat si a hlavně nezapomínat.







slavící bratřík a jeho kámoš (pocházející ze Zakarpatí)





Ještě pár fotek ze Sametovýho posvícení - karnevalový průvod občanských iniciativ, který se inspiruje basilejským festivalem Fastnacht, vznikl v roce 2012 a tento rok proběhl potřetí:

"S pomocí masek v nadživotní velikosti, alegorických konstrukcí a zábavných pamfletů zúčastněné skupiny prochází centrem města a zhmotňují aktuální společenská témata za doprovodu živé hudby.
Posvícení je oslavou občanské společnosti, oslavou s kritickým ostnem. (...) Každoročními účastníky průvodu Sametového posvícení jsou občanská hnutí a iniciativy, sdružení lidí, kteří se dlouhodobě věnují některým společenským problémům a pracují na zlepšení naší situace. Tyto iniciativy investují mnoho energie do toho, aby měnily stav věcí k lepšímu. Průvod tak není laciné “švejkování”, protože témata zpracovávají ti, kteří se jim poctivě věnují. Satira k nim pěkně přiléhá."










Pavel Nový s doprovodem... :-) známých lidí jsme potkali dost.











4 komentáře:

  1. DÍKY,DĚKUJEME
    magda
    (smekám)

    OdpovědětVymazat
  2. Na dnešní dobu i vám patří fakt velký dík!
    Budu věřit, že nejen Andulka s Emičkou prokorzují Národní při padesátém výročí nejen kolem Láska a Pravda stage...
    A doufejme, že v tý době s ostatními už nebudou potřebovat červenou a píšťalku...
    Táta

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, i my sme tam boli. Moja horčicová čiapka na fotke s Bratři v triku. Výborné to bolo, len na nás príliš ozvučené a ušli sme pred zotmením :-)

    OdpovědětVymazat