čtvrtek 3. října 2013

"Vnitřní výživa" nejen pro ekzematiky


Moc děkuju všem, kdo na nás v těchto dnech myslí.
Abych nevypadala jak slibotechna, co už se sto let chystá na porod :-): jak jste si zajisté všimli, stejně jako poprvé uplynul termín, už dvakrát jsem stihla bezvýsledně navštívit rizikovou poradnu a opět a dál vesele přenáším.
Veselé historky porodnické o tom, kterak má dítě najednou podle ultrazvuku (tedy podle doktorky, která ho na tom UZ natřikrát měřila) o kilo míň než před deseti dny u mého doktora, si nechám na jindy, prostě se vám tímto hlásím a děkuju za podporu.

Ale díky tomu čekání jsem stihla aspoň dát dohromady dva příspěvky. 
Ten první - dnešní - představuje jednoho z našich největších pomocníků v boji proti atopickému ekzému - různé, za studena lisované, pouze sedimentované oleje (zcela v přírodním stavu, bez přidaných látek a nerafinované), které se užívají vnitřně (pouze za studena do hotového jídla nebo jen tak na lžičce - lze použít už do příkrmů od miminka).
Objednávám je asi jednou za půl roku, vždy půllitrové balení dýňového oleje (ze semen tykve olejné, má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a vitaminů A, B, D, E a kromě toho, že bych ho zařadila už do kategorie léků na kožní problémy, příznivě taky působí na krevní oběh a na žlázy s vnitřní sekrecí a údajně také mírní potíže spojené s benigní hyperplasií prostaty), který jíme všichni (je skvělý do hotových krémových polévek a salátů) a menší, čtvrtlitrová balení dalších olejů, které střídáme.
Tentokrát výběr vyšel na bodlákový (ze semen světlice barvířské, s nejvyšším podílem nenasycených mastných kyselin - obsahuje až 75 % kyseliny linolové, kterou náš organismus životně potřebuje, ale není schopen si ji sám vytvořit), mandlový v biokvalitě (obsahující celou řadu vitamínů, vápník, draslík, železo) a ořechový z vlašských ořechů v biokvalitě (ceněný pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a jódu, snižuje také hladinu cholesterolu, podporuje činnost mozku a pozitivně působí na nervový systém). 
V nabídce e-shopu, kde je objednávám, je k sehnání dále olej makový (s vysokým obsahem vitamínu E, vápníku, hořčíku a železa, vhodný i pro zvláčnění pokožky), sezamový, lněný (jeden z nejcennějších přírodních olejů vůbec, který hraje významnou roli při látkové přeměně cholesterolu - expedují jej ihned po lisování, protože rychle oxiduje), z lískových ořechů v biokvalitě, hroznový, slunečnicový, olivový, řepkový v biokvalitě, z meruňkových jader v biokvalitě a různé zeleninové (ze semínek chilli papriček nebo rajčat, ale to už je spíš kulinářská záležitost). V nabídce mají i výhodná balení dýňových a lněných semínek.
Osobně tuhle firmu ze Znojma považuju za nejlepší v poměru cena - výkon i z hlediska původu lisovaných plodin a její e-shop TADY vřele doporučuju, ostatně jejich výrobky bez navýšení prodává i Mudr. Hofhanzlová v Jihlavě. Ta tyto oleje (zejména dýňový a lněný) doporučuje do příkrmů všem dětem, nejen těm se sklonem k ekzémům a alergiím, ale nám v boji proti ekzému opravdu výrazně pomohly.
(Pozn. Ač si MUDr. Hofhanzlové jako člověka hlubce vážím a obdivuji její publikace v oblasti výživy miminek i atopiků, považuji za důležité zde uvést, že jsem se po 15 letech rozhodla definitivně skončit s léčebnými experimenty v oblasti homeopatie, autopatie a dalších podobných směrů
MUDr. Hofhanzlovou cituji pouze ve spojení s výživou, od homeopatie a dalších metod propagovaných paní doktorkou se zcela jednoznačně z mnoha důvodistancuji.
Kompletní důvody mohu uvést soukromě.)
Do příkrmů miminkům stačí opravdu pár kapek pro vstřebání vitamínů rozpustných v tucích ze zeleniny, proto oleje vnímám jako dobrou (a ne velkou, rozhodně dostupnou) investici. O příkrmech se rozepíšu ještě za pár měsíců, až bude zase u nás tato problematika aktuální, předem ale můžu s určitostí říct, že doma (vcelku rychle a snadně, přitom fakt poctivě) připravené příkrmy i s těmito oleji nás stály opravdu velmi výrazně méně než ty kupované včetně umělých mlék apod. Ale o tak rozsáhlém tématu opravdu jindy.

Dřív, než se rozsypu, ráda bych vypustila ještě jeden delší příspěvek týkající se našich obecných zkušeností s ekzémem (o mazání, stravě, ... atd.), takže, pokud to stihnu, můžou všichni, koho tato problematika nezajímá, příští příspěvek s klidem vynechat.

1 komentář:

  1. Ten co jsem si u Tebe objednala - dýňovej... nejradši bych v něm "vykoupala" všechno, co se dá jíst :) Je výýýbornej!!!

    OdpovědětVymazat