pátek 23. listopadu 2012


Mám tu další recept na přání - zadání znělo "Kuře na plechovce" od Pohlreicha.
Nevím, jak se dělá kuře na plechovce podle kuchařky Šéf na grilu, ale já dělám Ožralý kuře už asi deset let takto:

Malé kuře očistím, osolím a potřu marinádou (mělo by stačit koupání v marinádě 2 hodiny, ale nechávám přes noc).
Kouzlo udělá to pivo, na kterým bude kuřátečko sedět, na marinádě podle mě až tak nesejde. 
Marinádu můžete použít asi jakoukoli oblíbenou, třeba co máte rádi na gril, určitě bude dobrá medová nebo bylinková. 
Šéf má určitě má nějakou speciální (až mi přijde kuchařka pro bratra, kouknu se), v receptu, jak ho znám já, je tato:

3 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový)
3 lžíce dobré sojové omáčky
1 lžíce worchesterské omáčky
2 lžíce rajského protlaku (plus lžíce cukru a špetka chilli) nebo kvalitního ostrého kečupu
sůl a pepř dle chuti
lžička sušeného česneku
lžička sladké papriky
3 lžíce sušených bylinek (dávám majoránku, ale může být oregano, tymián, petrželka, celerová... co kdo chce)
případně čerstvé bylinky (kuře na obrázku jsem vycpala všude možně čerstvým rozmarýnem a bylo to moc dobré)

Doporučuju pekáč vystlat několika vrstvami alobalu, pod který nebude zatékat a který se po použití jednoduše vyhodí, protože připečenou marinádu už z pekáče nedostanete :-( a nalít do něj trochu vody, aby měla marináda kam skapávat.
Následuje nejvtipnější část - kuře posadíte do pekáče na malou plechovku piva, kterou jste předtím otevřeli, udělali do víčka ještě jednu díru otvírákem na konzervy a cca třetinu vyl(p)ili. 
Upozorňuju, že když kuře posadíte na půllitrovou velkou plechovku, do trouby ho nejspíš nenarvete. Ale pokud neseženete malou plechovku, úplně s klidem můžete pivo nalít do skleničky od výživy a na ni kuře posadit, udělá vám naprosto stejnou službu (vyzkoušeno).
Tak, kuře nám sedí, vypadá, jako by si hovělo na pláži, jen do křídel slunečník a drink :-). 
Mřížku ve vyhřáté troubě posuňte na nejspodnější patro, na ni položte pekáč s opalujícím se kuřátkem a pečte na minimum alespoň hodinu a půl (čím déle, tím lépe).
Doporučuju minimálně na hodinu zakrýt celé kuře alobalem, protože marináda se snadno připaluje a rychle uhelnatí (to není případ kuřete na obrázku, neděste se tmavé barvy od husté tmavé sojovky). 
No a máme hotovo. Abstinenty a řidiče uklidním - v kuřeti po upečení opravdu žádný alkohol není :-). Grilovaný kuře bez použití grilu je uvnitř krásně šťavnatý, zbývá nějaký dobrý zeleninový salát (teď na podzim třeba coleslaw) a můžete si na něm pochutnat kdykoli během zimy stejně, jako byste ho cmudili na zahradním grilu za třicetistupňových veder :-).

2 komentáře: